torsdag 2 september 2010

Transfermarknaden för Juventus 2010/11

                                                     Giuseppe Marotta
Sommaren 2010 - Sammanfattning

Jo det har varit en spektakulär sommar för Juventus del, spelare har kommit och spelare har lämnat. När säsongen 2009/10 tog sitt slut visste nog många att Juventus skulle göra om laget från botten till toppen. Jag själv var verkligen säker på att det skulle hända grejer under sommaren, jag såg även fram emot det.
Så fort transfermarknaden hade öppnats, så siktade man sig in mot en målvakt, med tanke på Gianluigi Buffons tillstånd, då han skulle vara borta från fotbollen i över tre månader ville man snabbt ha en målvakt. Länge visade man intresse för Cagliaris Federico Marchetti, Tottenhams Gomez och även Lazios Fernando Muslera. Men tillslut vände man sina blickar och Marotta köpte loss Marco Storari från Milan. Storari hade tidigare spelat i just Sampdoria, där han gick dit under januarifönstret då Marotta fick honom att komma dit.

Nästa steg var en högerback och en mittback som man ville ha. Med tanke på Fabio Cannavaros flytt till Dubai och Martin Cacères som inte fick chansen ett år till. Juventus lånade Marco Motta från Udinese med köpobligation, som menas med att Juventus måste köpa honom nästa sommar.
När det kom till att köpa en mittback, visade Juventus intresse för Rafael Marquez ett tag, även Gabriel Milito och Philippe Mexès. Men efter mycket snack och rykten blev det tillslut Leonardo Bonucci, mittbacken som är 22 år gammal, köptes för ungefär 7 miljoner euro från Bari.
Men Marotta var än inte nöjd med backlinjen, inte heller Del Neri. Några dagar innan transfermarknaden skulle stängas, lånade man två spelare, vänsterbacken Armand Traorè från Arsenal och mittbacken Leonardo Rinaudo från Napoli, båda med köpoption.

Då var det dags för mittfältet, just den positionen lovade Marotta att det skulle ske mycket ändringar.
Första mittfältaren blev förra Cataniaspelaren Jorgè Martinez, man köpte loss honom för ungefär 12 miljoner euro. En spelare som hade gjort 9 mål säsongen 2009/10. Men många kritiserade Marotta, att Martinez kostade för mycket, hela 12 miljoner euro.
Simone Pepe var en annan från Udinese, blev klar för Juventus strax innan VM. Man lånade honom med köpoption från Udinese.
Tidigare hade Juventus lånat ut deras unga ytter, Davide Lanzafame till olika klubbar, som Palermo och Parma. Näst sista matchen av säsongen 2009/10 vann Parma borta mot Juventus, just Lanzafame stod för två mål. Marotta visade intresse och sade att han kunde utvecklas i klubben, och då tog man tillbaka honom.
Sedan var det dags för den stora nyheten. En spelare många väntat på, en spelare som många fans skulle vilja ha i laget, Milos Krasic från CSKA Moskva. Detta rykte sotd sig i ungefär två månader. Sedan blev det helt tyst och då trodde många att inget skulle hända. Men två veckor innan fönstret skulle stängas blev Krasic en Juventino. Marotta lyckades med köpet och fick spelaren.
Alberto Aquilani var en annan spelare. Marotta sade att han hade potential och tog Aquilani på lån med köpoption. Man menade att han skulle vara som backup för Felipe Melo.
Nästan under hela sommaren jagade Juventus en anfallare. Länge visade man intresse för Wolfsburgs Edin Dzeko, man visade intresse för Giampaolo Pazzini, Antonio Di Natale, Guiseppe Rossi och Emmanuel Adebayor. Men det verkade inte som någon skulle komma. Men två dagar innan öppningsmatchen mot Bari, blev det klart att Fabio Quagliarella hade lånats ut till Juventus med köpoption, en övergång som Napolifansen än idag inte kan acceptera.

Men samtidigt sålde Juventus rätt många spelare. Man lyckades sälja Christian Poulsen, som egentligen skulle lämna klubben förra säsongen. Man ansåg att han hade för hög lön och att han inte passade in i laget. Juventus sålde honom till Liverpool. Man sålde även Jonathan Zebina till Brescia, Mauro Camoranesi till Stuttgart, David Trezeguet till Hercules Alicante, Diego till Wolfsburg, Tiago Mendes till Atlètico Madrid och Christian Molinaro till Stuttgart.
Men samtidigt lånade Juventus ut två spelare, Sebastian Giovinco till Parma och våran svensk Albin Ekdal till Bologna.

Hur jag ska tolka det här, så var det nog bra att sälja vissa av de här spelarna. Poulsen, Zebina, Trezeguet och Camoranesi hade för hög lön, och skulle nog inte få spela så mycket under kommande säsong. Men jag måste själv tacka David Trezeguet, som var helt klart 00-talets bästa anfallare i världen tillsammans med Del Piero. Måste även tacka Mauro Camoranesi, våran högeryttern under många år, vilken kille han var, så magisk. Jag önskar de båda lycka till på deras nya äventyr, även Zebina, som var 00-talets mest skadedrabbade spelare i Juventus.
Men att sälja Diego, det är nog lite svårt att acceptera. Men jag tror att det finns en baktanke med Dzeko affären. Han skulle vara mannen som skulle lyfta Juventus, han som skulle ta över Del Pieros plats. Han fick inte chansen igen och man skickade tillbaka honom till Bundesliga, där Wolfsburg stod på tur.
Men att låna ut Ekdal och Giovinco är logiskt. Giovinco fick knappt chansen att spela regelbundet i klubben, därför valde man att låna ut honom, samt Ekdal. Jag hoppas att Giovinco återvänder till Juventus nästa sommar.

Spelare in:

Marco Storari – Milan
Marco Motta – Udinese
Leonardo Bonucci – Bari
Leonardo Rinaudo – Napoli
Armand Traorè – Arsenal
Simone Pepe – Udinese
Davide Lanzafame – Parma
Jorgè Martinez – Catania
Milos Krasic – CSKA Moskva
Alberto Aquilani – Liverpool
Fabio Quagliarella – Napoli

Spelare ut:

Christian Molinaro – Stuttgart
Jonathan Zebina – Brescia
Albin Ekdal – Bologna
Sebastian Giovinco – Parma
Mauro Camoranesi – Stuttgart
Christian Poulsen – Liverpool
Tiago Mendes – Atlètico Madrid
David Trezeguet – Hercules Alicante

Vad jag tycker om själva transfermarknaden, så ska jag inte klaga. Vi alla ska vara väldigt glada med det Marotta gjort under sommaren, han hade en stressig sommar, det kan man verkligen säga. Han fick in en hel del lovande spelare, samt en eller två storspelare som Krasic och Quagliarella.
Vi kan bara inte klaga, med tanke på Juventus situation förra säsongen som inte gjorde att de nådde en Champions League plats.
Men som Beppe Marotta sade, så är det här bara en början på något nytt. Kommer vi topp 3 den här säsongen så tror jag att mycket, väldigt mycket kommer hända, med tanke på att Juventus kommer få en ny arena till nästa säsong. Så vi är på gång!

Trots att vi fick en dålig start, så tror jag på topp 3 i år. Juventus har ett helt nytt lag, och man kan förstå situationen. Det var ungefär sju nya ansikten på plan inför första omgången mot Bari.

Mot 30e scudetton. FINO ALLA FINE FORZA JUVENTUS


Eddie Juventino

2 kommentarer:

  1. Ja det blev väldigt mycket, elva spelare. Men Marotta kritiseras väldigt mycket nu runt om i Italien

    SvaraRadera
  2. braa inlägg, jätte trevligt att se dig lägga ner mycket tid på att skriva :*

    SvaraRadera